Русия не е притеснена от евентуалното присъединяване на Финландия и Швеция към

...
Русия не е притеснена от евентуалното присъединяване на Финландия и Швеция към
Коментари Харесай

Русия не се притеснява от влизането на Швеция и Финландия в НАТО

Русия не е обезпокоена от евентуалното присъединяване на Финландия и Швеция към НАТО, само че ще даде безапелационен отговор, ако Алиансът разположи военната си инфраструктура в тези страни. Това съобщи съветският президент Владимир Путин, представен от ТАСС.

" Ние нямаме такива проблеми с Швеция и Финландия, както, за жалост, имаме с Украйна. Нямаме териториални разногласия. Нямаме нищо, което би могло да бъде притеснително от позиция на участието на Финландия и Швеция в НАТО. Свободни са да го създадат, в случай че желаят. Но би трябвало ясно да схванат, че преди не е имало закани за тях, а в този момент ще би трябвало да вземем ответни ограничения при положение на разполагане на военни контингенти и инфраструктура там и ще би трябвало да създадем същата опасност за териториите, откъдето идват и заканите към нас ", изясни той.

" Това е напълно явно! Не го ли схващат? Преди имахме положителни връзки (с Финландия и Швеция), а в този момент ще има някакво напрежение. Очевидно е, че няма по какъв начин да се избегне ", акцентира Путин.

По негови думи няма учредения да се вършат паралели сред присъединението на Финландия и Швеция към НАТО и членството на Украйна в Алианса.

" Това е неправилна теза, която няма нищо общо с действителното положение на нещата. Нашата позиция постоянно е била и е, че НАТО е излишък от Студената война. Той е нужен единствено като инструмент на политиката на Съединените щати да управляват своите спътници. Няма нищо друго в това ", означи съветският водач.

" Дадохме им такава опция, разбирам това. И те употребяват тези причини много дейно и въодушевено, с цел да консолидират своите по този начин наречени съдружници. Идеята, че ние се противопоставяхме на разширението на НАТО посредством приемането на Украйна, а в този момент Алиансът се уголемява посредством приемането на Швеция и Финландия, няма съществени учредения ", уточни той.

Путин акцентира, че за Русия участието на Финландия и Швеция в НАТО не е същото като участието на Украйна в НАТО. Той добави, че Алиансът " схваща това сносно, само че просто постанова тази теза на публичното мнение ".

" Само с цел да покажат: аха! Русия не искаше (присъединяването на Украйна към НАТО), само че получи двойно повече ", разяснява президентът.

" Не, това са безусловно разнообразни неща. И те го схващат, само че се стремят да изкривят обстоятелствата, с цел да покажат, че Русия не съумява да реализира това, което желае. Но те няма да ни излъгват ", безапелационен бе той.

" Ако Швеция и Финландия желаят да се причислят към НАТО, те са свободни да го създадат. Това е тяхна лична работа, дано се причислят към каквото си желаят. Украйна е друго нещо ", повтори Путин и разясни: " Те се стремят да трансфорат Украйна в анти-Русия, опора, с цел да се опитат да пречупят Русия. Те започнаха да се борят против съветската просвета, съветския език. Те започнаха да преследват хора, които се усещаха част от съветския свят. Няма нищо сходно във Финландия и Швеция. Това е безусловно друга обстановка ", заключи съветският президент.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР